środa, 8 października 2014

Ciasto z dyni


Hej,
U mnie, powoli, małymi kroczkami wkrada się jesień.
I jak tylko pojawiło się odrobinę promieni słonecznych, postanowiłam utrwalić i podzielić się
z Wami, przepisem na to pyszne i szybkie do zrobienia, ciasto z dyni:)
Wszystkie moje ciasta robię na oko,wiec nie podam wam dokładnie ile czego trzeba dosypać,czy posypać,bardzo mi przykro.
Mam nadzieje ze nie sprawi Wam to trudności.

Potrzebujemy:
-dynie ok 0,5 kg
-ciasto francuskie
-cukier ok 0,5 szklanki
-cynamon
-2 /3 łyżki maki 
-śmietanę

Sposób przygotowania:
Miąższ z dyni kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z odrobina ilością wody ( 1/4 garnka).
Gdy dynia nam się ugotuje,czekamy aż ostygnie,a później dorzucamy cukru do smaku,mieszamy, a następnie 2 /3 łyżki maki, mieszamy. 
Gotowa dynie wylewamy na ciasto francuskie,nie zapomnijmy ponakluwac ciasto widelcem. 

 






 














Całość posypujemy jeszcze odrobina cukru,cynamonem,ja dodaje jeszcze miodu i śmietanę na sam wierzch (nie za dużo).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C,pieczemy 30-40 min.
I gotowe,SMACZNEGO!:)


Latem na tarasiku zagościł u mnie, mały stoliczek,był bardzo zaatakowany przez korniki ale udało się coś z niego zrobić:)
Do krzesełek, niestety jeszcze plastików,uszyłam siedziska,są lniane.Sami zobaczcie jak to wyszło:)


Do miłego,następnego postu.
Dziękuję za odwiedziny i ze jesteście ze mną,buziaki:)


2 komentarze:

Iwona pisze...

Ciasto z dyni, super, tego szukałam :-) mam jeszcze parę dyń. Zupa była niezła, to spróbuję ciasta ...
A co przypomina w smaku? A dynia jakaś konkretna odmiana?
Stolik ... ach, taki lubię
A Synio jak wyrósł!
Uściski

décorations et charme intérieur pisze...

Witam Iwonko,nie trzeba mieć specjalnej odmiany dyni,a smak dyni, tylko słodkiej dyni:)zanim dodasz maki,spróbuj czy trzeba dodać jeszcze cukru ,czy nie!
buzka